ja hartje

Opleidingen

Opleidingsjaarplan

Binnen Joris Zorg wordt jaarlijks een opleidingsjaarplan opgesteld. Ter voorbereiding op het opstellen van een nieuw opleidingsjaarplan organiseert de opleidingsadviseur in de maand maart een eerste inventarisatieronde voor het daaropvolgende begrotingsjaar. Alle teamleiders, managers en alle werkgroepen en commissies (VAR, OR) wordt gevraagd om input aan te leveren voor een nieuw opleidingsjaarplan. Bij alle aangevraagde bij- of nascholingen is gewenst om vooraf een duidelijk leerdoel, verwachte verbetering vast te stellen en hoe de scholing geborgd gaat worden op de werkplek. 

Besluitvorming opleidingsjaarplan: Het concept opleidingsjaarplan wordt besproken in het operationele overleg met de teamleiders en wordt daarna definitief vastgesteld in het MT. Vervolgens wordt het opleidingsjaarplan aan de OR en de VAR voorgelegd.

De opleidingsbegroting wordt meegenomen met de totale begroting en uitgewerkt op locatieniveau in jaarplannen. 

Wij zijn opleider en werken samen met 

Joris zorg is een opleidingsinstelling voor diverse MBO- en HBO-opleidingen in de zorg.
Joris Zorg werkt samen met 3 ROC’ s: Summa college, Yonder en het Koning
Willem I college en met 2 HBO-scholen: Avans en Fontys.

Aanvullend hebben we in het kader van opleiden samengewerkt met de organisaties Amaliazorg en Domus Valuas (Groot-Bijstervelt), o.a. door het uitwisselen van BBL-leerlingen. Verder nemen we deel aan verschillende regionale overleggen en werkgroepen om zo optimaal mogelijk te kunnen opleiden.

Leerlingen

In het opleidingsjaarplan worden de BBL- opleidingsplaatsen afgesproken. Eind 2024 waren 24 BBL leerlingen aanwezig Joris breed: 7 BBL 2 leerlingen, 10 BBL 3 leerlingen en 7 BBL 4 leerlingen. Het regionale project Lefgozer gericht op zij-instromers stopte in 2024.

Scholing en beroepsregistratie  

Zorgmedewerkers moeten verplichte interne scholing volgen om de deskundigheid en vakbekwaamheid op peil te houden. Deze worden aangeboden via E-learning, aangevuld met praktijktrainingen. Alle verpleegkundigen extramuraal zijn verplicht aangemeld bij het landelijke kwaliteitsregister van V&VN.

Vrijwilligersscholingen  

In 2024 hebben we de volgende scholingen aangeboden, afgestemd op de behoeften van de vrijwilligers en van Joris Zorg:

  • De coördinerend verpleegkundigen van Joris Zorg hebben 3 bijeenkomsten verzorgd waarbij er kennis werd overgedragen rondom de thema's: slikken en verslikken, (hand)hygiëne en fysieke belasting.
  • VR beleving van into D'mentia. Vrijwilligers konden zich aanmelden voor deze VR-beleving waarbij ze het leven even ervaren door de ogen van een persoon met (beginnende) dementie. 
  • Scholing voor contactpersonen van de vrijwilligers m.b.t. het optimaliseren van de samenwerking met vrijwilligers.

In 2025 staan de volgende scholingen op de planning:

  • De VR-beleving van Into D'mentia blijven we aanbieden voor (nieuwe) vrijwilligers.
  • Interne scholing op maat voor vrijwilligers door ondersteuners gedrag over: Onbegrepen gedrag, bejegening en behouden van eigen regie van de cliënt (1x Oirschot en 1x Vessem)
  • Bijeenkomst over de veranderde zorg; vrijwilligers hierin meenemen en focus op belang van samenwerking en verbinding (1x Oirschot en 1 x Vessem).

Tekst laatst gewijzigd: 26-3-2025