ja hartje

Breed opgeleid

De zorg voor onze psychogeriatrische cliëntengroep kent in toenemende mate ook een somatisch accent. We hebben te maken met een steeds verzwarende cliëntengroep. In de personele samenstelling wordt hiermee rekening gehouden. In de zorg is kwaliteit van leven van groot belang. In de personeelsbezetting vraagt dit om 24/7 aanwezigheid van breed opgeleide professionals, die een combinatie van verzorgende en welzijn gerichte taken kunnen verrichten. Zij moeten beschikken over kennis en ervaring op beide gebieden. Op de zorgafdelingen worden voldoende verpleegkundigen ingezet om noodzakelijke verpleegkundige handelingen binnen een kort tijdsbestek te kunnen uitvoeren. Daar waar nodig, wordt gebruik gemaakt van expertise. Op alle afdelingen is het uitgangspunt dat er op de intensieve zorgmomenten altijd twee medewerkers beschikbaar zijn. De manier waarop dit is georganiseerd, is afhankelijk van de lokale zorgvraag, de beschikbaarheid van vrijwilligers en de manier waarop familie participeert in het zorgproces.

Specialisaties

Joris Zorg staat bekend om haar generalistische kleinschalige zorg, gericht op welbevinden en geluk. Tevens wordt, in samenwerking met de ketens/netwerken, professionele inzet geleverd bij dementiezorg (zorgtrajectbegeleiding/casemanager dementie), palliatief terminale zorg (ook in samenwerking met vrijwilligers) en wondzorg.

Bij Joris Zorg werken medewerkers met uiteenlopende functies. Samen zorgen zij er iedere dag voor dat cliënten het goed hebben bij Joris Zorg en de regie ervaren die passend is. Met de huisartsen in de regio zijn heldere afspraken gemaakt t.a.v. hun inzet en betrokkenheid bij cliënten. Met 1e lijns paramedici en een specialist ouderengeneeskunde wordt gekeken naar een inzet die past. 
Joris Zorg heeft een intensieve samenwerking met Novicare, aangaande de deskundigheid die nodig is voor zorg met verblijf en behandeling. De specialist ouderengeneeskunde, nurse practioner, ergotherapeut, fysiotherapeut en psycholoog zijn deskundigen die via Novicare worden ingezet. 

We werken zoveel mogelijk met een vaste groep medewerkers die flexibel inspeelt op de vraag van de cliënt en de cliënt goed kennen. Het is een gemengd team met een variatie aan achtergrond, kennis en functies die nodig zijn om de juiste zorg, welzijn en behandeling te kunnen bieden, met de kennis en kunde en vooral vanuit hun hart voor de medemens. 

Professionele zeggenschap bevorderen

In het kader van continu leren en verbeteren is het evalueren van besluiten, en reflecteren op het handelen onderdeel van het dagelijks leidinggeven. In het algemeen wordt door medewerkers en andere belanghebbenden aangegeven dat de bestuurder makkelijk benaderbaar is, openstaat voor feedback en luistert naar wat er speelt. Daarnaast wordt binnen Joris Zorg de zeggenschap op de werkvloer gestimuleerd. In 2023 heeft het managementteam de opleiding ‘Lean Leiderschap’ afgerond en is vervolg gegeven aan het opleiden van Yellow en Green Belts.
In 2025 ligt ook voor de VAR de focus op het verbeteren van de professionele zeggenschap.

Tekst laatst gewijzigd: 26-3-2025