ja hartje

Inzet formeel netwerk

VVT-organisaties (Amaliazorg, Anna Zorg, Archipel, Joris Zorg, Oktober, Land van Horne, Sint Annaklooster en Vitalis) werken aan het versterken van de draagkracht van mantelzorgers en een optimaal samenspel tussen de formele zorg en het informele netwerk, zodat ouderen langer comfortabel thuis kunnen blijven wonen.

Bij Joris Zorg wonen de meest kwetsbare ouderen, eigen regie staat hier centraal. Bij verlies in regie nemen de verwanten van de cliënt dan ook een essentiële rol in en zorgen er samen met de zorgprofessionals voor dat wat belangrijk is voor de cliënt voorop blijft staan. Verwanten kennen de cliënt het best en kunnen aangeven waar zijn of haar behoeften liggen. Zij kennen het vertrouwde ritme en weten wat ‘gewoon’ is waardoor zoveel mogelijk een 'wonen als thuis’ beleving gecreëerd kan worden. 

De mantelzorger maakt deel uit van het netwerk (familie, vrienden, buren, collega’s, verenigingen). Belangrijk is om dit netwerk ook in de nieuwe (woon)zorgsituatie in stand te houden. Zo wordt de cliënt geholpen om een volwaardige plek in zijn sociale omgeving te behouden. De opbrengst van mantelzorgparticipatie zit vooral in verbetering van de kwaliteit van leven van de cliënten doordat familie en vrienden een belangrijke bron van aandacht, zingeving en levensvreugde zijn. Zij worden daarom actief bij de zorg betrokken en er worden afspraken gemaakt over hoe zij invulling geven aan de (zorg)taken.

Daarnaast spelen vrijwilligers ook een grote rol in het welbevinden van de bewoners van Joris Zorg. De mogelijkheden wat een vrijwilliger wil en kan brengen om bewoners blij te maken en een mooie dag te bezorgen, zijn eindeloos. Op vaste momenten of juist heel flexibel. Joris Zorg zoekt continu naar het optimale samenspel met elkaar. En naar een steeds bredere verbinding met familie en vrienden, het dorp en de buurt. Voor 2030 zal Joris Zorg zich nog verder ontwikkelen als netwerk voor medewerkers, familie en verwanten die gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor de zorg in de regio's waar Joris Zorg werkzaam is. Vooral in de thuiszorg heeft dit versteviging nodig, dat betekent dat een cultuuromslag nodig is om alle gemeenschappen te laten aanhaken. Het laten aanhaken van gemeenschappen is wat in alle thema’s doorgevoerd wordt. Dit wordt samen met de collega’s in de regio Zuidoost Brabant gedaan zodat er geen onderlinge concurrentie is. In die stappen wordt ook afgestemd om vergelijkbare warme en passende zorg te geven, die past in deze tijd met eigen regie en verantwoordelijkheid van mantelzorger en cliënt.

Tekst laatst gewijzigd: 26-3-2025