ja hartje

Innovatie en technologie

Innovatie en zorgtechnologie zijn belangrijke pijlers binnen de ambitie van Joris Zorg om ook in de toekomst met gemak passende zorg te kunnen blijven leveren aan zoveel mogelijk ouderen voor wie dat nodig is. We zoeken naar slimme oplossingen om onze cliënten en medewerkers te ondersteunen en ontzorgen. Zelfredzaamheid is belangrijk voor de eigenwaarde, plezier in het leven en heeft een positief effect op de ervaren gezondheid, de grootste besparing in de zorg kun je realiseren door hierop in te zetten. We zetten daarom maximaal in op het bevorderen van zelfredzaamheid, op ondersteuning en zorg thuis en op meer aandacht voor informele zorg en de integratie van technologie. Dit met behulp van digitale en/of zorg technologische innovaties, verder te noemen innovaties.  Een sleutelfactor is de integratie van technologie in werkprocessen, zodat dit tijd en menskracht bespaart. Daarnaast is dit altijd ‘samen’: Samen met naasten, met de samenleving, met de informele zorgverleners (mantelzorgers en vrijwilligers), samen met andere professionals (over de domeinen heen).

Intramurale alarmeringen

In 2024 is de implementatie van intramurale slimme sensoren voor passieve alarmering afgerond. Alle locaties zijn nu voorzien van deze technologie. Na de oplevering in juli is de verantwoordelijkheid voor beheer en onderhoud overgedragen aan de bedrijfsvoering, en is het borgingsplan operationeel geworden.

Daarnaast zijn de slimme sloten op Zorgvilla Hoogeloon en de Nachtegalen in gebruik genomen. Ook hier heeft de oplevering aan de bedrijfsvoering plaatsgevonden.

Hoewel de voorbereidingen en testen van actieve alarmeringen zijn uitgevoerd, heeft de uitrol en implementatie door technische oorzaken vertraging opgelopen. Dit heeft ertoe geleid dat ook de leefcirkels nog niet zijn uitgevoerd. Deze zijn wel in concept gereed en zullen in 2025 geïmplementeerd worden.

Aansluiting bij regionale afspraken

Joris Zorg is aangesloten bij de landelijke beweging Anders Werken in de Zorg (AWIZ) en werkt samen met regionale partners. In 2024 richtte AWIZ Z-O Brabant zich op drie pijlers:

  • Eigen regie op medicatie-inname, steunkousen, oogdruppelen, bloedsuiker meten, enz. Hierbij lag de focus vooral op het ontwikkelen van effectieve samenwerkingsstructuren.
  • Spraakgestuurd rapporteren, waaraan Joris Zorg heeft deelgenomen. Hiervan start in 2025 een pilot binnen Joris Zorg.
  • Netwerken en kennisdeling, wat bij Joris Zorg onder de aandacht is gebracht via artikelen in Joris Familie en het Joris Magazine. De innovatiemarkt in november trok veel bezoekers, waaronder cliënten, verwanten, vrijwilligers, medewerkers en anderen. 

Onderzoek en ontwikkeling

Het innovatiekompas is verder uitgebreid en wordt inmiddels breder gedragen. Daarnaast is onderzoek gedaan naar de inzet van beeldschermzorg, waarvoor een plan van aanpak gereed is. In 2025 zal dit als project worden geïmplementeerd.

Slimme sensoren voor de thuissituatie bevinden zich in de testfase, welke in 2025 zal worden afgerond. Afhankelijk van de uitkomsten wordt bepaald of deze verder worden ontwikkeld of dat alternatieve oplossingen worden onderzocht. Gecombineerde innovaties, zoals beeldschermzorg in combinatie met medicatie-uitgifte, zijn getest maar bleken nog niet geschikt voor Joris Zorg. Ook technologische ondersteuning voor huishoudelijk medewerkers, zoals een schoonmaakrobot voor toiletten, voldeed niet aan de verwachtingen.

Een succesvolle innovatie in 2024 was de Doffie, een award-winnende oplossing ter ondersteuning van fysieke belasting bij zorgmedewerkers. De tests waren zeer positief, zowel voor medewerkers als cliënten, en de Doffie is inmiddels ingezet. Verdere uitbreiding in 2025 wordt onderzocht.

Om ook in 2025 goed met Artificial Intelligence (AI) om te gaan, is Joris Zorg gestart met het onderzoeken van mogelijke AI-gerelateerde omgevingen zoals ChatGPT en Copilot. Het doel is om medewerkers bewust te maken van de mogelijkheden, maar hen tegelijkertijd alert te houden op veiligheidsaspecten.

Opschaling zorgtechnologie

Het gebruik van medicijndispensers is zowel intramuraal als extramuraal opgeschaald en wordt standaard meegenomen in zorgafwegingen via inzetwijzers. Ook dagstructuurrobot Tessa is steeds vaker onderdeel van zorgprocessen en wordt door zorgtrajectbegeleiders ingezet.

Voor extramurale zorg is de inzetwijzer uitgebreid en geïntegreerd in het dagelijkse zorgproces. Intramuraal zijn de inzetwijzers geïntroduceerd en zullen ze in 2025 verder worden geïntegreerd in de werkprocessen. Zorghulpmiddelen worden steeds vaker ingezet binnen intramurale zorg.

De VR-toepassing "VR-dagje uit" is onderzocht, maar bleek binnen Joris Zorg weinig animo te hebben. Technische beperkingen speelden hierbij ook een rol. In 2025 wordt een vervolg gegeven aan dit concept met de "VR Bibliotheek", in samenwerking met AWIZ.

Datagedreven zorg en nieuwe initiatieven 

Samen met de sensorleverancier zijn de rapportagemogelijkheden voor datagedreven zorg onderzocht en kleinschalig geïmplementeerd. In 2025 zal deze ontwikkeling verder worden opgepakt.

De aanschaf van een aanmeldfunctionaliteit voor bezoekers van Sint Joris is goedgekeurd en in opdracht gegeven. Dit systeem, dat bijdraagt aan een warm welkom en een betere navigatie in het gebouw, zal in 2025 operationeel worden.

Het concept "protocollen zonder lezen" is in 2024 als adviesrapport en prototype opgeleverd. De mogelijkheden voor realisatie in 2025 worden verder onderzocht.

Innovatie en betrokkenheid

Door de toenemende vraag naar innovatieve oplossingen is een groep enthousiaste "Kartrekkers Innovatie" opgericht. Zij verzamelen probleemstellingen binnen hun eigen afdeling en dragen bij aan de implementatie van passende oplossingen. Hiermee wordt innovatie verder verankerd binnen Joris Zorg.

Tekst laatst gewijzigd: 26-3-2025