ja hartje

HRM

Onze medewerkers

De afdeling Human Resource Management (HRM) speelt een cruciale rol in het waarborgen van een competente, gemotiveerde en goed opgeleide zorgprofessionals. HRM richt zich op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van personeel, met speciale aandacht voor een gezonde en duurzame werkomgeving. Onderdeel hiervan is de opleiding en continue bijscholing van medewerkers, zodat zij beschikken over de juiste kennis en vaardigheden om kwalitatieve zorg te leveren. Door strategisch personeelsbeleid en talentontwikkeling draagt HRM bij aan zowel de professionalisering van medewerkers als de optimale werking van de Joris Zorg.

In 2024 zijn er mooie resultaten behaald: Het nieuwe leermanagementsysteem is geïmplementeerd, een medewerkerstevredenheidsonderzoek is uitgevoerd, er is een start gemaakt met de Gedragscode, werving & selectie is geoptimaliseerd, diverse HR-processen zijn geautomatiseerd/ gedigitaliseerd en daarnaast is er gestart met capaciteitsplanning en hybride roosteren.

Arbo, Verzuim en Vitaliteit

Onze medewerkers vormen het kloppend hart van Joris Zorg. Gemotiveerde medewerkers zijn essentieel voor het leveren van goede zorg en we waarderen de bijdrage die elk medewerker levert aan onze gezamenlijke doelen. Dit alles krijgt een extra lading doordat bijna 40% van de medewerkers van Joris Zorg ouder is dan 55 jaar en we te maken hebben met krapte op de arbeidsmarkt. Vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers waren in 2024 dan onze speerpunten. 

Met het oog op de grote groep vrouwen binnen de organisatie is er in 2024 extra aandacht gegeven aan de menopauze door: (1) het geven van trainingen aan medewerkers over dit onderwerp en (2) het aanstellen van een aandachtfunctionaris overgang.

Het gemiddelde verzuimpercentage van 2024 ligt iets hoger dan het percentage van 2023 en ook de meldingsfrequentie is wat gestegen. 
Om deze reden zijn er in de tweede helft 2024 divers interventies ingezet om het verzuim te laten dalen door o.a. het ophogen van de uren voor de bedrijfsmaatschappelijk werker, het aanstellen van een verzuimcoach a.i. en er is een werkgroep reductie verzuim gestart.
Ook is het verzuimprotocol aangepast waardoor er meer aandacht is voor de terugkeer op de werkplek. De ingezette interventies lijken effect te hebben. Eind 2024 is het verzuimpercentage lager dan in dezelfde periode in 2023. 
Door medewerkers meer te betrekken en de ondersteunende interventies voor medewerkers uit te breiden, willen we het verzuimpercentage volgend jaar verder verlagen. 

In 2025 zal het speerpunt psychisch verzuim en levensfasebeleid zijn. Op 01-01-2025 is  Open Up live gegaan. Medewerkers en 3 familieleden kunnen gratis gebruik van digitale consulten bij een psycholoog/lifestyle coach en diverse workshops. 

Afspraken rondom deskundigheidsmix

Ervaring vrijwilligers

Eind november 2023 heeft er een tevredenheidsonderzoek plaatsgevonden onder de vrijwilligers van Joris Zorg. De vrijwilligers gaven het vrijwilligerswerk een 8; een mooi cijfer. Uiteraard zijn er ook aandachtspunten o.a. op het gebied van samenwerking en communicatie.
Begin 2024 zijn we per locatie met de vrijwilligers in gesprek gegaan om de uitslag te delen. We zijn samen gaan inzoomen op de verbeterpunten, in gesprek gegaan over hoe we dit kunnen verbeteren en hebben acties uitgezet. Daarnaast zijn we, met deze input, een werkgroep gestart met teamleider, contactpersoon en coördinator vrijwilligers om de samenwerking met elkaar verder te optimaliseren.

Medewerkersvertrouwenspersoon

Binnen Joris Zorg wordt gewerkt met vertrouwenspersonen voor medewerkers. Hierbij kunnen collega’s terecht wanneer zij zaken aan de orde willen stellen, anders dan bij hun naaste collega’s of leidinggevende. Dit kunnen zowel ongewenste omgangsvormen als integriteitskwesties zijn. Bijvoorbeeld wanneer zij worden lastiggevallen, tegen moeilijke situaties aanlopen of een conflict hebben. De vertrouwenspersonen zorgen voor eerste opvang, kijken naar mogelijke oplossingen en geven begeleiding en voorlichting aan de medewerkers. De vertrouwenspersonen adviseren en ondersteunen ook leidinggevenden en management bij het voorkomen van ongewenst gedrag. Binnen Joris Zorg zijn twee interne vertrouwenspersonen aangesteld en één externe vertrouwenspersoon vanuit GIMD. 
Klik hier voor de jaarrapportage van de vertrouwenspersonen.

Klachten en bescherming van medewerkers

Het doel van de klachtenregeling voor medewerkers is, de drempel voor het indienen van een klacht zo laag mogelijk maken en om ervoor te zorgen dat een klacht objectief en eerlijk wordt behandeld. De basisregel is dat een medewerker een klacht, als het om een collega gaat, eerst met die collega bespreekt. Lost dit de situatie niet op, dan legt de medewerker het probleem voor aan de direct-leidinggevende (mondeling of schriftelijk). Het streven is om de klacht (met inachtname van alle zorgvuldigheid) in de lijn af te handelen. Indien dit niet tot een, voor beide partijen gewenste, oplossing leidt kan er een formele klachtenprocedure wordt gestart.  Hiervoor wordt de klachtenprocedure zoals in de CAO is opgenomen als leidraad gebruikt. In 2024 is deze verder specifiek uitgewerkt voor Joris Zorg. Voor 2025 wordt dit specifiek onder de aandacht gebracht, samen met de hernieuwde Gedragscode.

Bescherming van melders 

Joris Zorg vindt het belangrijk dat medewerkers en vrijwilligers zich veilig voelen als ze ernstige misstanden, of een vermoeden daarvan, willen melden. Daarom heeft Joris Zorg deze klokkenluidersregeling vastgesteld. De regeling is bedoeld om de medewerkers, die een ernstige misstand melden, te beschermen in de rechtspositie. De regeling geeft aan hoe ernstige misstanden moeten worden gemeld, hoe de melding moet worden behandeld en hoe de rechtsbescherming wordt geboden.

 

Tekst laatst gewijzigd: 26-3-2025