Actueel

Trots op onze vrijwilligers

Onderstaand artikel stond in het Oirschots Weekjournaal:

Goede zorg bij Sint Joris ondenkbaar zonder vrijwilligers.
Wie kent Joris zorg niet? Met woon- en zorgcomplexen in Oirschot, Middelbeers en Vessem is iedereen er wel eens geweest, op bezoek bij (groot)ouders of familie. Welke mensen zijn het die voor onze familieleden zorgen? Tijdens een interview met Monique Nouwens (vrijwilligerscoördinator) en Annelies van de Ven en Natalie Hoogenkamp, twee van de vrijwilligers, krijgen we hiervan een goed beeld.

OIRSCHOT - Het wordt heel snel duidelijk dat de zorg voor de bewoners van Joris zorg niet of nauwelijks meer mogelijk is zonder de inzet van vrijwilligers. Joris zorg heeft ongeveer 500 medewerkers en 360 vrijwilligers. Samen zetten zij zich in voor zo’n 175 bewoners en vele honderden ‘klanten” die gewoon thuis wonen.

Zo worden er bijvoorbeeld dagelijks ruim 400 maaltijden bereid en voor een deel (225) bij mensen thuis bezorgd. Annelies regelt alles voor de Oirschotse maaltijdroutes: ze plant de routes, draait zelf mee in het schema en is aanspreekpunt voor de 57 vrijwilligers van ‘haar’ route. Annelies van de Ven is al 27 jaar vrijwilliger en nog steeds met heel veel plezier. "Het is fijn om dat voor mensen te kunnen doen en ik vind het belangrijk om wat te doen voor onze gemeenschap. En het werk zelf is heel leuk en nuttig: we houden in de gaten of het wel goed met ze gaat en we maken vaak een praatje."

Monique vertelt dat er veel verschillende dingen worden gedaan door vrijwilligers: helpen op het leefplein, in de huiskamers, bij de technische dienst of de administratie, het begeleiden van activiteiten van groepjes bewoners, maaltijdbezorging en individuele begeleiding. Het hangt er maar net vanaf wat de mensen zelf het leukst en interessants vinden.
"De combinatie van professionele medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers maakt het voor Joris zorg mogelijk om onze bewoners en klanten de zorg én de aandacht te geven die ze verdienen. De bewoners worden qua zorg en problematiek steeds complexer, wat veel van onze beroepskrachten vergt. Daarom worden de vrijwilligers steeds belangrijker. We zijn dankbaar en zuinig op onze vrijwilligers. We proberen ze zo goed mogelijk te ondersteunen met opleiding en begeleiding. Dat is onder andere een van mijn taken, natuurlijk samen met al mijn collega’s."

Voor degene die is geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk bij Joris zorg; neem contact op met de vrijwilligerscoördinator: monique.nouwens@joriszorg.nl of telefoon (0499) 572124.